TÉMÁK, Kategóriák

Mikor beszélhetünk rokkantságról?

568
HOZZÁSZÓLÁS:

Manapság a rokkantság, mint betegség hosszú távú hatásait 3 kategóriába szokás sorolni.

  1. Károsodásnak nevezzük a működés elvesztését vagy megromlását, erre példa a szélütés utáni gyenge láb vagy kéz.
  2. Rokkantság az, mikor hiányzik az a képességünk, hogy egy bizonyos tevékenységet természetes módon végezzünk el. A szélütésen átesettek például képtelenek kocsit vezetni és a járásképességük is csökkent.
  3. Fogyatékosságnak az egyéni teljesítményben bekövetkező’ veszteséget nevezzük – az ember 60 és 70 éves kora között megfelelő elfoglaltság a munkaviszony, a szabad időtöltés, esetleg közösségi munka, 70 és 80 között a változatos és teljes életet a ház és a kert fenntartásának öröme jelentheti. Szóhasználatunkban azonban a rokkantság fogalma felöleli a betegség összes nemkívánatos következményét is.

A rokkantság fogalmát nehéz meghatározni

Minden harmadik nyolcvan éven túli idős ember házhoz kötött. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezek az emberek nem képesek házon kívüli sétára, vagy elfáradnának az utcán, bár sok esetben a mozgás és a látás bizonyos mértékben korlátozott.

A külső világtól való visszavonulást – gyakorta tűnik úgy – olyan esemény sietteti, amely alapvetően megváltoztathatja az önértékelést, így az illető nagyon öregnek és nehézkesnek érzi magát.

Ilyen esemény lehet például egy nyilvános helyen történő elesés, egy közeli hozzátartozó elhunyta, kórházba kerülés, esetenkénti sértegetések vagy inzultálás. Sajnos, ehhez még más tényezők is hozzájárulhatnak, például az inkontinencia, a sürgető szükség és a szorongás, az aggodalom.

Statisztikák szerint:

» Egy újabb felmérés szerint a saját háztartásban élő összes felnőttek majdnem 14%-ának van egy vagy többféle korlátozottsága, és ezeknek 44%-a a rokkantság súlyosabb fokának felel meg. A rokkant emberek majdnem 70%-a 60 év fölötti, közel fele pedig 70 év feletti.

» A legsúlyosabban rokkantak 41%-a a 80 évet is betöltötte.

» A tehetetlenség sokkal gyakoribb az idős nőknél (75 év vagy afölött), mint az idős férfiaknál, még akkor is, ha ebben az életkorban a két nem tagjai között létszámbeli különbség is van.

» A rokkantsági arány a fejlett országok mindegyikében meredeken emelkedik az életkor előrehaladtával. Számtalan rokkantsághoz vezető betegség vagy állapotrosszabbodás van, annak ellenére, hogy közülük több nagyon gyakori, és gyakorta csak csekély mértékben vagy egyáltalán nem okoz rokkantságot.

568
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]