Ma már egyáltalán nem számít újdonságnak az a kijelentés, hogy a fűszerek és a gyógynövények az ételeket ízletesebbé teszik, az egészségünkre pedig pozitív hatással vannak. A valódi fűszerek, amelyek a gyógynövények magjából, illetve szárított leveleiből készülnek tele vannak értékes összetevőkkel, így hozzájárulnak a szervezetben lévő gyulladások csökkentéséhez, és megóvják sejtjeink egészségét.
Melyik fűszernövényt vegyük le a polcról?
Nincs könnyű helyzetben az, aki még csak most ismerkedik a fűszernövények világával. Ha még bizonytalanul mozgunk ezen a területen, akkor a következő felsorolás segítségünkre lehet, hiszen összegyűjtöttem néhány alapvető fűszernövényt, amelyek nem csak rendkívül finomak, hanem egészségünket is támogatják.
Kardamon
A kardamon gazdag ásványi anyagokban, különösen cinkben és magnéziumban. Ez az édes, csípős fűszernövény segíthet megnyugtatni a gyomrot egy gyomorrontás esetén, valamint segíthet csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat.
Chili paprika
A chili paprika mind szárított, mind friss formájában igazi ízrobbanást eredményez. Aki nem szereti vagy nem bírja a csípős ételeket legyen elővigyázatos, és csak apránként adagolja. A chili paprika serkenti az anyagcserét, valamint segíti megőrizni a szív- és érrendszer egészségét.
Fahéj
A fahéj rendkívül széleskörűen felhasználható. Nem csak süteményekbe tehetjük, hanem ízesíthetjük vele a teánkat vagy a kávénkat is. Ezen kívül pedig nyugodtan kísérletezhetünk vele húsos főfogások esetében is. Kellemes, édeskés ízvilága valóban sokoldalúan felhasználatóvá teszi.
A fahéj azon felül, hogy nagyon ízletes, egészségünkre is jótékony hatással lehet. Laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták, hogy segíthet csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, illetve felveszi a harcot a sejtjeinket károsító szabadgyökök és baktériumokkal szemben.
Kakaó
A kakaóra ne csak úgy gondoljunk, mint a csokoládé legfontosabb összetevőjére. Tekintsünk a kakaóbabra fűszernövényként is, mert tele van flavonoidokkal, amelyek fontos antioxidáns tartalmú vegyületek. A flavonoidok szerepet játszhatnak a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében, valamint segíthetnek megőrizni a szívkoszorúerek egészségét.
Kömény
A magyar konyha rajongóinak nem kell bemutatni a köményt. Sokoldalúan felhasználható, jellegzetes ízvilággal rendelkezik. Bár sokan ismerik, azt talán kevesen tudják, hogy a kömény kiváló természetes vasforrás.
Fokhagyma
A fokhagyma szintén nem ismeretlen a magyar konyhában. Szinte alap fűszernek számít. Különleges ízt ad az ételeknek, emellett pedig jótékonyan hat a szív- és érrendszerre is. Pozitív élettani hatását a benne található allicin nevű vegyületnek tulajdonítják a szakemberek. Az allicin akkor szabadul fel, amikor a friss fokhagymát felvágjuk vagy apróra zúzzuk, azaz egyfajta sérülést okozunk benne, ugyanis az allicint a fokhagyma azért állítja elő, hogy a károkozókat távol tartsa és megvédje magát.
Gyömbér
A gyömbért a népi gyógyászatban elsősorban gyomorrontás esetén alkalmazták. Nyugtató hatása mellett rendkívül erős antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatású, így fogyasztása számos egészségügyi probléma megelőzésében szerepet játszhat.
Rozmaring
A rozmaring egy illatos, ízletes gyógynövény, amely gazdag antioxidánsokban, ezért védi sejtjeinket a káros szabadgyökök romboló hatásától. Fokozhatja az agy aktivitását, akár ételekhez adagolva, akár egyéb formában fogyasztva.
Kurkuma
A kurkuma nem véletlenül lett népszerű napjainkban. Kiváló forrása a kurkuminnak, ami egy erős antioxidáns hatású vegyület. Segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat és fájdalmat. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása megelőzheti, illetve lelassíthatja az Alzheimer kórt.
Ezek a gyógynövények önmagukban nem csodaszerek, de ha a mindennapi étkezéseink részévé tesszük őket, akkor hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk. Mindemellett ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról, valamint a felgyülemlett stressz levezetéséről sem.